Outlook email instellen voor TransIP

Voordat je dingen verandert aan je e-mail instellingen, is het vaak een goed idee om een backup van je bestaande e-mail te maken. In het algemeen is het sowieso verstandig om dit af en toe te doen.

Heb je een Windows computer? Hoe je een backup kunt maken van je Outlook e-mail lees je hier op de Microsoft support pagina: Een back-up maken van e-mailberichten.

Heb je een Apple computer? Daar vallen e-mail backups onder de Time Machine backups. Hoe je Time Machine inschakelt lees je hier op de Apple support pagina: Een reservekopie maken met Time Machine.

Wanneer je een volledig nieuwe, lege mailbox krijgt, is het onderstaande bij "Let op" niet van toepassing.

Let op: Heb je dit e-mailpakket al langer? Ga dan vóórdat je de nieuwe instellingen doet in je e-mailprogramma op je computer, eerst naar de nieuwe webmail met de volgende link: transip.email. Via de webmail zie je precies wat er daadwerkelijk aan e-mail en mapjes in je mailbox staat. Log in met je e-mailadres en je ontvangen wachtwoord en kijk of alles hier goed staat. Controleer met name mapjes die je zelf aangemaakt hebt en de inhoud daarvan. Sommige e-mailprogramma's zoals Outlook maken soms (jarenlang) fouten met synchroniseren, en dan staat niet alles wat je op je computer ziet, ook in de echte mailbox op de server. Hierdoor kun je na het instellen van de nieuwe gegevens mogelijk e-mail kwijtraken. Zie je in de nieuwe webmail niet alles en ontbreken er mapjes en e-mails? Dan werkt je e-mailprogramma waarschijnlijk niet naar behoren, en loop je risico om e-mail kwijt te raken. Maak zo snel mogelijk een backup van de e-mail op je computer zelf. (Als in de webmail gewoon alles compleet is, dan is er niks aan de hand natuurlijk.)
Deze instructie is voor het aanmaken van een nieuwe account in Outlook op Windows 10, maar de gegevens die je moet invullen zijn in alle e-mail programma's of apps hetzelfde.

Download eerst het instructieplaatje onderaan dit artikel, de nummers hieronder verwijzen naar de stappen daarop.

1. Vul het betreffende e-mailadres in, klik op "Geavanceerde opties" en vink dan "Ik wil mijn account handmatig instellen" aan, klik op "Verbinding maken".

2. Klik op het "IMAP" icoontje.

3. Neem bij inkomende en uitgaande e-mail de gegevens over zoals aangegeven op de afbeelding (zie ook hieronder), klik op "Volgende". De mailbox verschijnt nu in Outlook.


Inkomende e-mail: (dit wordt ook wel de IMAP server genoemd, wil je POP gebruiken klik dan hier)
Server (of hostnaam): imap.transip.email
Poort: 993 met versleutelingsmethode SSL (in sommige programma's kun je alleen kiezen voor "SSL/TLS", dat is dan de goede optie)


Uitgaande e-mail: (dit wordt ook wel de SMTP server genoemd)
Server (of hostnaam): smtp.transip.email
Poort: 465 met versleutelingsmethode SSL (in sommige programma's kun je alleen kiezen voor "SSL/TLS", dat is dan de goede optie)


(Sommige programma's vragen niet om poortnummers of versleutelingsmethodes, dan hoef je hier niks mee te doen.)

(Indien van toepassing: in beide gevallen het vinkje "Aanmelding via beveiligd-wachtwoordverificatie (SPA) vereisen" niet aanvinken.)


Gebruikersnaam voor deze mail servers: het volledige e-mailadres.

Wachtwoord voor deze mail servers: het wachtwoord behorende bij het e-mailadres.


Inloggen op de mailbox kan ook met een webbrowser via de volgende link: transip.email


Tip: Wil je de e-mail instellen op je telefoon, maar kom je daar niet goed uit? Ga dan met de mailbox-gegevens die je ontvangen hebt en de informatie op deze pagina (en je telefoon) langs een telefoonwinkel. Daar zijn ze heel handig met alle modellen telefoons en kunnen ze het vaak direct voor je instellen.

Klik hier om het bestand instructieplaatje outlook instellen 2022 transip.jpg te downloaden.